MONOGRAFIA COMUNEI CURCANI, JUDETUL CALARASI                                   ALTE DATE
                                                                                                                                                

 

     Putine localitati din Campia Dunarii au privilegiul unei pozitii geografice atat de interesante ca a comunei Curcani. Nu afirm acest lucru din patriotism local, ci din ratiuni bine fondate.
     O incercare de alcatuire a unei monografii a localitatii a realizat-o invatatorul septuagenar Ioan Birghila, multa vreme directorul scolii generale.
     Eforturile pe care le-a facut acest merituos dascal al comunei s-au vazut incununate de realizarea unui studiu monografic, de circa 100 de pagini, cu referiri la istoricul localitatii, pozitia geografica, precum si alte date referitoare la invatamant si viata economica. Bun cunoscator al prefacerilor care au avut loc in decursul deceniilor, invatatorul Birghila reprezinta un model de devotament fata de locul unde si-a desfasurat activitatea didactica, fata de oamenii cu care traieste zi de zi.

 

I.

DATE DE ORDIN GENERAL

          Comuna Curcani este asezata pe firul Argesului, la circa 15 kilometri de orasul Oltenita, situat la varsarea acestuia in Dunare si la 50 kilometri de Bucuresti, pe Drumul National 4. Lunca Argesului este o binefacere pentru aceasta localitate si in decursul anilor s-a folosit aceasta zona pentru dezvoltarea legumiculturii.
          Atunci cand s-au aranjat primele terenuri agricole irigate, de catre fosta unitate cooperatista, apele Argesului erau curate, deoarece in Bucuresti
nu existau atatea unitati care sa deverseze reziduri in Dambovita, afluent al batranului Ordessos.
          Si acum sa facem prezentarea vecinilor comunei. In nord, comuna Curcani se invecineaza cu satul Soldanu, al carui nume este cu rezonanta istorica.Dupa medicul Dinu Mares, autor al unei monografii a orasului Oltenita, numele acestei localitatii ar veni de la Bucur Dragan, zis Soldanu.
          In vest, Argesul desparte comuna de satul Valea Popii, component al localitatii Radovanu, una din cele mai mari din zona Oltenita. La Radovanu s-au descoperit ruinele unei cetati getice, situata pe terasa din extremitatea vestica, din vremea primului rege, Burebista.
          In est, comuna Curcani se invecineaza cu localitatea Luica, ce are in componenta doua sate: Valea Stanii si Nana. Intre satele componente exista sosea pietruita, nemodernizata, intretinuta periodic de locuitori si care devine greu accesibila atunci cand ploua abundent sau cade zapada.
          In sud, vecinul comunei Curcani este satul Mitreni, care impreuna cu Valea Rosie si Clatesti formeaza o vatra de locuire, purtand numele primului asezamant. Dintre satele componente ale acestei localitati , cel mai vechi este Clatesti, atestat documentar inca de pe vremea lui Mircea cel Batran( 1386-1418 ). Cu toate aceste localitati, comuna Curcani a avut legaturi atat de ordin economic cat si cultural.
          Localitatile mai indepartate de aceasta comuna prezentata monografic sunt: Negoiesti, sat cu o biserica veche, din vremea domnitorului Matei Basarab, situata la intrarea in localitate, pe partea stanga a soselei; Budesti,  comuna transformata in oras cu putin timp inainte de dramaticele evenimente din decembrie 1989; Gruiu ( sat component al orasului Budesti).
          Dintre toate localitatile prezentate ca vecini potentiali, comuna Curcani este mai recenta, lucru ce reiese si din sistematizarea moderna a acesteia.         
          Pana la razboiul de independenta nu existau locuinte aici, numai albia Argesului, cu zavoaie umbroase de o parte si de alta a acestuia, precum si cateva privaluri, probabil foste terase ale raului. 
          In estul comunei se afla calea ferata care leaga municipiul Bucuresti de orasul Oltenita, construita in anul 1910. Suprafata comunei este medie, in comparatie cu a altor localitati din sudul tarii.
          Comuna Curcani este situata in partea de sud a tarii, in partea centrala a Campiei Romane. Perimetrul comunei este incadrat intre paralelele de 44˚15’45’’ si 44˚19’30’’ latitudine nordica si meridianele de 26˚33’45’’ si 26˚45’ longitudine estica.
          Localitatea este situata intr-o zona de veche asezare romaneasca, lucru favorizat si de prezenta in apropiere a cursului raului Arges, valea acestuia inlesnind legaturile dintre diferite regiuni.
          Situata in sudul tarii, regiunea comunei Curcani pastreaza caracteristicile generale ale climatului Campiei Romane.
          Prin pozitia pe care o are, in centrul acestei campii, elementele climatice ale partii de est so cele ale partii de vest se interfereaza, rezultand un climat de tranzitie.
          Relieful se caracterizeaza prin uniformitate, singurele “ accidente ” de teren fiind date de existenta unitatilor acvatice: raul Arges, cu terasele sale, cele doua balti Potcoava si Topilele, a crovurilor sau a “movilelor” ( de origine antropologica ).
          Relieful regiunii in care se incadreaza comuna Curcani s-a format in stransa legatura cu evolutia reliefului Campiei Romane, in special cu a partii estice a acesteia.
          Astfel, regiunea s-a transformat prin acumularea depozitelor fluviatile si lacustre pe un fundament cretacic apartinand platformei valahe. In structura Platformei Valahe se disting usor cele doua etaje structurale: soclul, format in pricipal din sisturi cristaline si cuvertura, alcatuita din roci sedimentare.Forajele efectuate au identificat soclul cristalin peneplenizat de varsta arhaic- baikalian al Platformei Valahe.
          Se presupune de asemenea ca in regiunea comunei Curcani soclul este format din sisturi cristaline mezometamorfice de tipul celor cunoscute din forajele de la Palazu ( Dobrogea de Sud ).
          Depozitele de loess din Campia Romana au urmatoarele proprietati: 7-15% carbonati, nu fac efervescenta pana la 1.5-1.7 m, au un orizont alb calcaros. In ceea ce priveste varsta depozitelor loessoide, marea majoritate a carcetatorilor admit varsta riss/ würm si würm.

          TECTONICA.  Aranjamentul tectonic al Platformei Valahe este predominant ruptural, specific unitatilor de platforma, insa, spre deosebire de celelalte unitati din aceasta categorie, Platforma Valaha este mult mai fragmentata. Un sistem de falii orientat est- vest si altul in directia aproximativ nord- sud compartimenteaza Platforma Valaha in blocuri care, in diferite epoci, s-au miscat diferentiat pe verticala dand structuri de tip horst si de tip greaban. Deci regiunea comunei Curcani se afla intr-o arie cu tectonica redusa si dispune de o groasa cuvertura cuaternara formata din depozite loessoide care conditioneaza intensitatea proceselor de versant spre lunca Argesului.Formatiunile sedimentare predominant loessoide in campie si aluviale in lunca Argesului, clima temperat-continentala moderata, invelisul vegetal caracteristic stepei, silvostepei si luncilor, alti factori au contribuit la formarea unor soluri din clasa molisolurilor, respectiv cernoziomurile cambice cu o fertilitate ridicata, soluri ce au permis practicarea agriculturii din timpuri stravechi.